صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

تلاقی سه پدیده بیماری‌های فصل سرما، آلودگی هوا و ویروس کووید-19

-

تلاقی سه پدیده بیماری‌های  فصل سرما، آلودگی هوا و ویروس کووید-19

ماندگاری ویروس کووید-19 و فرارسیدن فصل خزان با بیماریهای فصلی مانند سرماخوردگی، حساسیتهای فصلی و آنفلوانزا موجب  نگرانی از وضعیت صحی جامعه در ماههای پیش رو شده است. در  فصل پاییز و زمستان ویروسها به راحتی بین افراد پخش میگردد. در فصل سرما مردم عموماً زمان بیشتری را در فضاهای بسته میگذرانند، به یکدیگر نزدیکتر هستند، ابتلا به بیماریهای شایع این فصل موجب میشود با سرفه و عطسه بیشتری در اطرافشان مواجه میشوند که در اینصورت گردش سریع ویروس در بین افراد افزایش مییابد. با توجه به سابقه آلودگی هوا در زمستانهای گذشته و شرایط ویژه امسال به دلیل شیوع ویروس کووید-19 به احتمال زیاد خطرات جدی در کمین است. آلودگی هوا در راه است که بهترین شرایط را برای اپیدمیسنگینتر کرونا بخصوص در افراد مستعد و دارای بیماریهای زمینهای فراهم میکند و ممکن است مسئله کرونا پیچیده تر شود. در فصل زمستان میزان ذرات معلق و دوده در اثر سوزاندن سوختهای جامد در هوا افزایش مییابد و این میتواند زنگ خطری برای شیوع بیشتر ویروس کرونا باشد. اداره ملی حفاظت محیط زیست و وزارتها و ادارات ذی ربط نظیر وزارت صحت عامه، شاروالی، وزارت داخله، اداره تنظیم مواد نفتی و گاز مایع مکلف¬اند اقدامات لازم نظیر تامین گاز مایع به میزان کافی و قیمت نازل، منع تردد موترهای دودزا، نظارت و تفتیش از صنایع و فابریکات و برخورد جدی با متخلفین،کنترل کیفیت جدی مواد سوختی و در صورت نیاز پیشنهاد اعمال مجدد محدودیتها را برای مقابله با تاثیرات سوء ویروس کرونا و آلودگی هوا بر سلامت شهروندان را در تدابیر خود مدنظر بگیرند تا بتوان میزان خطرات را کاهش داد.
در اکثر موارد دانشمندان پذیرفته اند که آلودگی هوا و غلظت بالای ذرات معلق در هوا ممکن است شمار و شدت همه گیری و ابتلای به کووید – ۱۹ را افزایش دهد، هنوز علت اصلی این ارتباط به طور دقیق مشخص نیست ولی یکی از دلایل مهم این است که آلودگی هوا با ایجاد التهاب، ریهها را متورم و موجب بیماریهای تنفسی و قلبی میشود. علاوه بر این آلودگی هوا و هوای سرد فصل پاییز و زمستان سیستم ایمنی را در برابر عفونتها و  بیماریهای ویروسی آسیب¬پذیرتر میکند و در به وجود آمدن و تشدید حساسیت فصلی نقش مهمیدارد و اضافه شدن کرونا به این پدیده میتواند شرایط بحرانی را رقم بزند.  آلودگی هوا علاوه بر تأثیر بر گسترش ویروس، مرگ و میر ناشی از آن را هم افزایش میدهد. تحقیقات سازمان جهانی بهداشت مشخص کرده که ویروس کرونا میتواند از طریق ذرات معلق منتقل شود و زمان بیشتری را در هوا بماند و بهعبارتی با افزایش غلظت آلایندهها و ذرات معلق در هوا، احتمال سرایت ویروس از طریق ذرات معلق هم بالاتر میرود. کالج سلطنتی انگلستان اعلام داشته که آلودگی هوا، در زمان همه گیری کرونا، 20 درصد تورم ریه و بیماریهای تنفسی و قلبی را تشدید میکند. دانشگاه مارتین لوتر ویتنبرگ در آلمان نیز در ارتباط کرونا و آلودگی هوا یافته است که در مناطقی که میزان آلودگی هوا دائما بالاست؛ شمار کسانی که پس از ابتلا به کرونا در اثر این بیماری درگذشته اند، در مقایسه با دیگر مناطق بیشتر است. دانشگاه مک گیل کانادا نیز همبستگی بین هوای آلوده از ذرات معلق و زنده ماندن و کشندگی ویروس کرونا را تایید میکند. قابلیت اتکای این تحقیقات هنوز تا میزان صددرصدی قابلیت تسری ندارد اما با کاملتر شدن دادهها، امکان رسیدن به نتایج قطعیتر ممکن میشود.
شهر کابل از لحاظ توپوگرافی شرایط سکون هوا در آن مهیا است. پایداری جو  و سکون هوا بعلاوه احتراق ذغال، سوزاندن زبالههای شهری و پلاستیک، موترهای دودزا، سرکهای خامه که منشا ایجاد گرد و غبار و ذرات معلق هستند،  صنعت و فابریکات همگی در تشدید آلودگی هوا نقش دارند.کابل در آستانه ورود به فصل آلودگی حاد هوا میباشد، همچنین برداشتن محدودیتها از جمله بازگشایی مکاتب، ادارات، فعالیت هتلها و رستورانتها و ... در صورتی که تدابیر لازم اندیشیده نشود، زمینه بروز بیماریهای فصلی و مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا و کرونا چشمگیر خواهد کرد به همین دلیل به افرادی که سابقه بیماریهای عفونی، ریوی و تنفسی دارند، توصیه میشود در این شرایط تا جایی که امکان دارد از منزل خارج نشوند. حساسیتهای تنفسی، آنفلوآنزای فصلی و کرونا عوارض، علائم و راههای انتقال شبیه به یکدیگر دارند. هر چه بتوانیم عواملی را که میتوانند روی آنفلوآنزا و حساسیتهای تنفسی تاثیرگذار باشند کاهش دهیم میتواند بدن را در برابر کووید-19 نیز ایمن¬تر کرد. خوشبختانه آنفلوآنزا به دلیل وجود دارو و واکسن مناسب قابل مدیریت و تداوی است و میتوان آن را کنترل کرد. بنابراین جدا توصیه میشود از واکسن آنفلونزا استفاده شود تا عده زیادی، درگیر آنفلونزا نشوند تا تلاقی سه پدیده آلودگی هوا، بیماریهای فصلی و کرونا اثر کمتری داشته باشد. اما در مورد بیماری کرونا هنوز تداوی قطعی وجود ندارد به تازگی دبیرکل سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد واکسن کرونا ممکن است تا پایان سال جاری میلادی تهیه و توزیع گردد. در شرایط فعلی نکته بسیار مهم دیگر رعایت فاصله فیزیکی و استفاده از ماسک است که در هر سه مورد اثر مثبتی دارد. استفاده از ماسک نه تنها در پیشگیری از کرونا تاثیر دارد بلکه در کاهش انتقال آنفلوآنزا و کاهش اثر آلودگی هوا نیز بسیار مؤثر است. توصیه میشود که شهروندان حتماً استفاده از ماسک را جدی بگیرند؛ متخصصان علوم طبی معتقدند چنانچه فردی به آنفلوآنزا مبتلا شود و همزمان با آن، به کرونا نیز مبتلا شود، کرونا سبب تضعیف بیشتر و وارد شدن صدمات جدی به بدن وی میشود. به همین دلیل بشدت تاکید میشود در صورت بروز هر یک از علائم مشابه فرد مبتلا باید خود را قرنطینه کند و در خانه بماند. بسیاری از افراد مصاب فکر میکنند همین که خود را داخل منزل قرنطینه کنند کفایت میکند؛ در حالی که منظور از قرنطینه، قرنطینه کردن داخل اتاق مجزاست و فرد مصاب تا جای امکان نباید از اتاق خارج شود تا دیگر افراد خانواده نیز در معرض خطر کمتری قرار گیرند.  برخی اقدامات در دوران قرنطین مانند کار از منزل، شرکت در کنفرانسها بصورت انلاین و رعایت فاصله گذاریهای فیزیکی و کاهش ترددها شاید مجدد در فصل زمستان نیاز به اجرایی شدن از سوی دولت پیدا کنند تا بتوان کنترول کیفیت هوا و کرونا را بدست گرفت.
هر چند در این روزها نگرانی از مصاب شدن به بیماری کرونا ترس زیادی برای مردم ایجاد کرده است اما هرگز نباید این نکته را فراموش کنیم قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا بسیار خطرناکتر از بیماری کووید 19 است. هوای آلوده به تنهایی سالانه مرگ دست کم هفت میلیون نفر را رقم میزند. آمار مبتلایان به کرونا در جهان در مدت حدود 9 ماه  از 35 میلیون نفر گذشته است و از این تعداد یک میلیون و 39هزار و 406 نفر تا 7 اکتبر2020 جان باخته اند. که در مقایسه با تعداد جان باختگان سالانه آلودگی هوا بسیار کمتر است.
در حال حاضر موج جدید کرونا ممکن است در کشور شروع شده باشد از آنجایی که اکثر افراد ناقل کرونا بدون علامت هستند؛ افرادی که احتمال ابتلای آنان به کووید19 وجود دارد، بخصوص کسانی که در مکانهای شلوع رفت و آمد دارند و با افراد مختلفی در ارتباط هستند خطرناک تلقی میشوند؛ همچنین با تغییراتی که در ویروس رخ داده، تعداد ویروسهایی که در سیستم تنفسی بدن فرد بیمار وجود دارد افزایش یافته و این مسئله احتمال انتقال ویروس را بسیار بیشتر میکند. و از طرفی تاکنون هیچ دارو و واکسن تایید شده برای عفونت ناشی از کووید 19 کشف نشده است. بنابراین تا زمان تهیه واکسن و داروی تایید شده تغذیه مناسب و تقویت سیستم ایمنی بدن،  زدن ماسک، عدم حضور غیرضروری در مجامع و رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی را جدی بگیریم.

دیدگاه شما