صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

جمعه ۱۰ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

دهلی و صلح کابل

-

دهلی و صلح کابل

داکتر «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان در سفری به هندوستان به عنوان یکی از شرکای اقتصاد سیاسی افغانستان در منطقه، حسن نیت دولت را برای ایجاد آرامش در منطقه نشان داد. در این سفر؛ «اس جی شنکر» وزیر خارجه هند در دیدار با رئیس شورای عالی مصالحه افغانستان اظهار داشت که صلح در افغانستان به معنای صلح در منطقه است و هند با حمایت از تلاشهای صلح به رهبری و مالکیت افغانها همچنان به کمکهای خود به این کشور ادامه میدهد.
لازم به ذکر است که هند به عنوان یکی از کشورهای بزرگ منظقه که امروزه در حال پیشرفت و توسعه و تبدیل شدن به قدرت سوم جهان پس از چین و آمریکا می باشد. هندوستان با تاریخچه ای آمیخته با تاریخ پر فراز و نشیب افغانستان به عنوان شریک تجاری افغانستان و رقیب سرسخت چین در منطقه تمام تلاش خود را در ایجاد صلح در افغانستان می نماید.
برای درک بهتر جایگاه هندوستان باید به دو محور اقتصاد و سیاست خارجی در هندوستان توجه کنیم.
الف-هندوستان و اقتصاد
هند کشوری است که در کمتر از یک قرن گذشته مستعمره انگلیس بود و در فقر و عدمتوسعه به سر می‌‎برد اما امروز آمارهای رشدِ شگفتانگیزِ این کشور، ما را دچار شَک میکند که آیا تصویر پر از فقر، عدم رفاه و نبود بهداشت تصویری درست از این کشور است که توانسته است این همه تغییر کند.
سیاستمداران اقتصادی این کشور با انجام اصلاحات اقتصادی در سال 1991 این کشور را به چهارمین اقتصاد رو به رشد جهان و دومین اقتصاد در حال رشد از نظر سرعت رشد اقتصادی تبدیل کردند. علاوه بر اینها از نظر تولید صنعتی در رتبه یازدهم و از نظر برخورداری از نیروی انسانی ماهر و تحصیلکرده در ردیف سوم در جهان قرار گرفت. لذا محصلین زیادی از کشورمان برای آموزش به هند می روند.
هند کشوری است که نقش اقتصاد در کشورش را درک کرد. جهانیشدن را پذیرفت. رقابت آزاد، خصوصیسازی و تقسیمکار، سیاست خارجی خود را بر مبنای اهداف توسعهای خود تعریف کرد و برای رسیدن به هدف با پرهیز از تنش به همزیستی مسالمتآمیز و تعامل سازنده روی آورد.
در سالهای گذشته هند با داشتن نرخ رشد سالانه 7.8 درصدی و برخورداری از بیشترین جمعیت کارگران ماهر انگلیسیزبان در میان کشورهای بریک (BRIC countries of BRICS ) که شامل برزیل، روسیه، هند و چین هستند، بهعنوان موتور اقتصادی قوی و صادرکننده بزرگ خدمات، شناخته شده است. بهطوریکه طبق پیشبینیها تا سال 2050 هند در کنار چین از دیگر کشورهای دنیا پیشی بگیرد.
در هند به ویژه در منطقه کشمیر خشونت های زیادی رخ می دهد که هزینه آن معادل ۹ درصد کل اقتصاد هند و تحمیل هزینه ای معادل ۶۰۰ دلار به ازای هر شهروند هندی است. همچنین درآمد سرانه مردم نسبتا کم است. زیرا هرچند هند پنجمین اقتصاد بزرگ جهان است اما جمعیت زیاد باعث شده است تا این کشور جز کشورهای با درآمد سرانه بالا نباشد. در حقیقت این کشور با متوسط درآمد سرانه ۱۷۹۰ دلار در سال در رده شصت و نهم ایستاده است.
یکی دیگر از نکات اقتصاد چین که شبیه اقتصاد افغانستان است وابستگی بالا به کشاورزی است. بخش کشاورزی در هند ۵۰ درصد از کل بار اشتغال زایی این کشور را بر دوش میکشد که در بین ۲۰کشور عضو گروه ۲۰ بی مانند است. این درحالی است شاید زمانی که دنیا نظارهگر غوغای به پا شده توسط آمریکا و کشورهای دیگر است، هند با حرکتی آرام و پیوسته بهسوی قدرت بیشتر حرکت میکند و در نهایت از سایر ابرقدرتها پیشی بگیرد و شاید روزی از اقتصاد چین هم بزرگتر شود.
ب-هندوستان و سیاست خارجی در منطقه
یکی از رازهای موفقیت هندوستان در سیاست خارجی آن نهفته است. تلاش بسیار زیاد در برقرار روابط با تمام دنیا و گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی از این طریق از موفقیت های توسعه ای هندوستان می باشد.
هندوستان و افغانستان درصددند از همه ظرفیتهای خود برای توسعه روابط استفاده کنند .به همین دلیل سفر مقامهای دو کشور به پایتخت های یکدیگر افزایش یافته و توافقنامه های جدیدی را امضا می کنند. در طی دو دهه گذشته هند به عنوان یک همکار خوب در عرصههای مختلف از افغانستان حمایت کرده است. امروزه نیز صلح در افغانستان نتایج خوبی بر گسترش روابط با هندوستان دارد. در این شرایط بحرانی و جنگ و مرض کرونا، هنوز افغانستان بیشترین رابطه را با کشور هندوستان دارد.
امضای دهها تفاهمنامه و توافقنامه همکاری میان دهلینو و کابل در عرصههای مختلف همچون «بهداشت و درمان»، «انرژی و آب»، «اطلاعات و فرهنگ»، «امور زنان»، «اشتغالزایی» گام بلندی برای توسعه و تقویت روابط هند و افغانستان است .
بهره برداری بازرگانان هند و افغانستان از بندر چابهار واقع در جنوب شرق ایران نشانه دیگری از عزم دهلی نو برای کمک به بازسازی و توسعه اقتصادی افغانستان محسوب میشود.
افغانستان و هند امیدوارند با توسعه ظرفیت های بندر چابهار- کالاهای مورد نیاز خود را از این بندر به کشور خود انتقال دهند و روابط بازرگانی خود را با کشورهای آسیای میانه از طریق بندر چابهار گسترش دهند.
سخن پایانی:
مردم افغانستان نیز نسبت به هند نگاه خوش بینانه تری دارند؛ شاید به این دلیل که کمترین آسیب را از هند دیده و بیشترین تعامل را با آن تجربه کرده اند. بر این اساس است که دوستی افغانستان و هند، عمری طولانی بخود پیدا کرده است. از دیرباز به این سو، هند یکی از کشورهای بزرگ منطقه بوده که در تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حتی فرهنگی افغانستان نقش مؤثر و به سزایی داشته است.
به عقیده ناظران، افغانستان و هند اکنون دوستان و متحدان استراتژیک همدیگر اند؛ امری که با توجه به وضعیت سیاسی و امنیتی منطقه، فرصت ها و تهدیدهای مشترکی را در برابر دو کشور قرار می دهد. فرصت های این دوستی و اتحاد استراتژیک این است که افغانستان زمینه های فراوانی که برای رشد و توسعه اقتصادی دارد و هند نیز یکی از اقتصادهای پویا و رو به رشد دنیای جدید است، این موضوع می تواند پیوند دو کشور را برای دوطرف رابطه، بسیار سودمند و ثمربخش سازد.  بر اساس آنچه بیان شد؛ مهمترین دلایل کمک و حمایت هندوستان از کابل موارد ذیل می تواند باشد؛
1-حمایت دهلی به عنوان رقیب چین
2-حمایت هند به دلیل اختلاف با پاکستان
3-حمایت هندوستان به سبب بازار مصرف
4- حمایت به دلیل مشترکات فرهنگی و دینی
5-هندوستان و جذب سرمایه های انسانی افغانستانی
در نهایت؛ واقعیت این است که هند در افغانستان، حضور و نفوذ دارد و این حضور و نفوذ اکنون به گونه ای رو به گسترش است. پروسه صلح در افغانستان با کمک و حمایت مستقیم یا غیر مستقیم هندوستان می تواند روند بهتری داشته باشد.

دیدگاه شما