صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

پنجشنبه ۹ حمل ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

متن کامل بیانیه سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور در مراسم بیست و ششمین سالیاد شهادت استاد مزاری (کابل-تالار لویه جرگه- 14 حوت 1399 ش)

-

متن کامل بیانیه  سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور  در مراسم بیست و ششمین سالیاد شهادت استاد مزاری  (کابل-تالار لویه جرگه- 14 حوت 1399 ش)

﴿بسم الله الرحمن الرحيم﴾
جلالت مآبان محترم جناب استاد محقق مشاور ارشد رئیس جمهور و رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، جناب آقای قانونی رئیس اسبق ولسی جرگه و معاون پیشین رئیس جمهور، جناب مسلمیار رئیس محترم مشرانو جرگه، جناب صلاح الدین ربانی فرزند ارشد استاد ربانی شهید صلح افغانستان و وزیر پیشین امور خارجه، بانو راحله دوستم عضو مشرانوجرگه، آقای فرهمند معاون شورای عالی مصالحه ملی، آیت الله صالحی رئیس شورای علمای شیعه، داکتر صاحب احدی وزیر محترم زراعت، داکتر مجددی فرزند مرحوم صبغت الله مجددی، داکتر مدبر رئیس حزب انسجام ملی، داکتر طالب مشاور ارشد ریاست جمهوری، ادیب فهیم فرزند ارشد مارشال فهیم، اعضای محترم کابینه، اعضای محترم شورای ملی، مقامات عالی رتبه دولتی، رهبران احزاب سیاسی، علما، استادان، نمایندگان نهادهای مدنی و فرهنگی، خانم ها و آقایان! السلام علیکم و رحمت الله و برکاته.
بیست و ششمین سالیاد شهادت شخصیت سترگ تاریخ معاصر، مرد جهاد، مقاومت، سیاست و اندیشه، شهید وحدت ملی استاد عبدالعلی مزاری و یارانش مخصوصا شهید ابوذر، شهید اخلاصی، شهید علوی، شهید ابراهیمی و سایر شهدای کاروان عدالتخواهی را به همه مردم افغانستان و مخصوصا به هم اندیشان و دوستان و پیروان آن شهید عالی مقام تسلیت عرض می کنم. در این روز که روز شهید وحدت ملی است، به روان همه شهدای ملت بزرگ افغانستان و شهدای اخیر درود می فرستیم مخصوصا شهادت سه تن از بانوان خبرنگار در حوادث تروریستی در جلال آباد، شهدای قهرمان نیروهای شجاع امنیتی و دفاعی کشور و شهدای راه صلح و آزادی شهید استاد ربانی و قهرمان ملی احمدشاه مسعود شهید و شهید سید مصطفی کاظمی و سایر شهدای نامدار و گمنام افغانستان. یاد و خاطره جاویدانه همه شان را گرامی می داریم. همچنین ایام سالگرد درگذشت شادروان مارشال محمد قسیم فهیم معاون پیشین ریاست جمهوری را پیش رو داریم. یاد ایشان را گرامی می داریم و ارتحال ایشان را به همه دوستان و بستگان ایشان تسلیت می گوییم.
از ستاد مردمی برگزاری این مراسم صمیمانه تشکر می کنم که زمینۀ چنین گردهمایی باشکوهی را فراهم کرده اند و از نیروهای امنیتی نیز از جهت همکاری همه جانبه شان سپاسگزاری می کنم و از طرف برگزار کنندگان این مراسم با شکوه، به همه شما مهمانان گرامی و شخصیت های سیاسی و اجتماعی اعم از دولتی و مردمی خوش آمدید و خیر مقدم عرض می کنم. از این که مهربانی کردید و به دعوت ما جواب مثبت دادید و در این مراسم حضور پیدا کردید همه ما را ممنون و مدیون خود ساختید.
از پیام با محتوای جلالت مآب رئیس جمهور غنی هم صمیمانه سپاسگزاری می کنم. رئیس جمهور در طول سالیان اخیر ضمن این که لقب «شهید وحدت ملی» را به استاد مزاری اعطا کردند، هر ساله در کنار ما در ارگ ریاست جمهوری به تجلیل از شهید مزاری پرداختند و همچنین با کمک ایشان پروژه مهم اعمار مصلای شهید مزاری از سال گذشته آغاز شد که امیدواریم در سال آینده مراسم با شکوه سالگرد را در مصلای شهید مزاری برگزار کنیم.
حضار گرامی!
شخصیت شهید مزاری امروز برای کسی مجهول و ناشناخته نیست. آروزهای او، مطالبات و خواسته های انسانی او، اندیشه سیاسی بلند او امروز در وجود یک ملت و در ضمیر و مغز و فکر هزاران انسان تکثیر شده است. سیاستمداران، استادان، علما، روشنفکران و همه قلم بدستان جامعه، در طول این 26 سال، شخصیت و اندیشه شهید مزاری را از زوایای مختلف با تحلیل های علمی و منطقی به تصویر کشیده اند و امروز شهید مزاری برای مردم ما به یک «نشانه راه» و پیوند دیروز و امروز و فردا و بلکه به یک نهضت سیاسی و خط فکری مبدل شده است. به مناسبت مراسم امسال هم جمعی از فرهنگیان و دوستان ما نشریات و کتاب ها و ویژه نامه های بسیار زیبا و پرمحتوایی را تهیه کرده و در اختیار مردم قرار داده اند که از همه شان تشکر می کنم. ما امسال سخنرانیهای استاد مزاری و سخنرانیهای بزرگان در باره شهید مزاری را علاوه بر زبان فارسی، به زبان های پشتو و اوزبیکی هم ترجمه و نشر کردیم تا خوانندگان پشتوزبان و اوزبیک زبان ما بتوانند به طور مستقیم با افکار شهید مزاری و شخصیت او آشنا شوند.
امروز هم ترجیح می دهیم که به مناسبت شرایط حاضر کشور، از استاد مزاری به عنوان «شهید مزاری؛ جمهوریت، صلح و عدالت اجتماعی»  تجلیل کنیم. چون بدون شک از آرزوهای شهید مزاری نیز «جمهوریت» و «صلح» بود یعنی برپایی نظام جمهوری اسلامی در افغانستان و برقراری صلح دایمی در کشور. از این رو با توجه به فشرده بودن برنامه، سخنان کوتاهی را در همین دو محور خدمت شما تقدیم می کنم.
محور اول- شهید مزاری و جمهوریت:
جمهوریت در حقیقت بنیاد اندیشه سیاسی شهید مزاری را تشکیل می داد. چون در متن و بطن جمهوریت، آزادی، برابری، عدالت اجتماعی، مردم سالاری و مبارزه با استبداد و دیکتاتوری نهفته است. نظام جمهوریت ویژگی ها و شاخصه های زیادی دارد ولی به نظرم چهار عنصر از بنیادی ترین و مهم ترین ویژگی های جمهوریت است:
1- نظام مبتنی بر اراده مردم و انتخابات؛
2- نظام مبتنی بر قانون اساسی و حاکمیت قانون؛ 3- رعایت و تأمین آزادی های اساسی و عمومی و نفی استبداد و دیکتاتوری و 4- رعایت عدالت اجتماعی و تأمین حقوق شهروندی.
نظام کنونی افغانستان با همه موانع و چالش های سیاسی و نظامی و اقتصادی، این چهار عنصر را به خوبی تمثیل می کند. از طرف دیگر اهداف و آرزوهای شهید مزاری نیز در پرتو نظام کنونی جمهوریت به طور نسبی تحقق یافته است؛ زیرا نظام جمهوریت تمثیل کننده بخش عمده اندیشه ها و آرمان های شهید مزاری است. در این رابطه من فقط چند موضوع مهم از خواسته ها و مطالبات شهید مزاری را نام می برم:
1- رسمیت مذهب شیعه در کنار مذهب حنفی.
2- به رسمیت شناخته شدن هویت فرهنگی و اجتماعی همه اقوام.
3- تعدیل واحدهای اداری.
4- برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری.
5- تعییین وکلای پارلمان به تناسب نفوس هر ولایت و هر حوزه.
6- تأمین حقوق زنان به عنوان نیمی از پیکر جامعه.
7- مشارکت همه اقوام و گروه های سیاسی در نظام سیاسی کشور.
8- تأمین عدالت اجتماعی و انکشاف متوازن.
همه این هشت مورد در نظام سیاسی کنونی و قانون اساسی کنونی تصریح و تضمین شده است. البته طبیعی است که تأمین کامل عدالت در همه عرصه ها نیاز به زمان بیشتری دارد و اصولا حرکت عدالت طلبی هیچگاه به یک نقطه خاصی پایان نمی یابد و متوقف نمی شود و به عنوان یک حرکت ارزشی انسانی همواره باید ادامه پیدا کند. به همین جهت در تطبیق همه اصولی که نام بردیم بدون شک مشکلاتی وجود دارد  و هنوز هم همه موارد به طور کامل و یا به طور درست و مناسب تطبیق نشده است و تا رسیدن به همه اهداف، راه طولانی در پیش داریم ولی همه این موارد مورد پذیرش نظام بوده و بستر حقوقی و قانونی آن فراهم شده و در عمل هم به طور نسبی تطبیق شده است و ما باید کوشش کنیم که موانع و مشکلات باقی مانده نیز رفع شوند.
بر این اساس باید گفت نظام جمهوری اسلامی تجسم اندیشه ها و آرمان های شهید مزاری است و دفاع و حمایت و تقویت این نظام به معنای پاسداری از اندیشه شهید مزاری است.
محور دوم - شهید مزاری و صلح:
از ویژگی های شهید مزاری این بود که در بدترین شرایط جنگی از صلح سخن می گفت. او هیچگاه آغازگر جنگ نبود و جنگ او دفاع مشروع بود. در شدت جنگ ها در کابل او از هر هیأت صلح با آغوش باز استقبال می کرد و به آنان اختیارات کامل می داد. اما از سوی دیگر شهید مزاری صدای عدالت بود. هیچ کسی بیشتر از مزاری عدالت را فریاد نکرده است. این صدا در افغانستان جاویدانه خواهد بود. مردم افغانستان این خاطره جاویدانه را برای همیشه با خود خواهد داشت و تاریخ افغانستان برای همیشه در حافظه خود خواهد سپرد که در تاریکترین دوره سیاسی این کشور، مردی برخاست که تنها آرمان و آروزی او تحقق عدالت برای همه و در سطح ملی و در تمام قلمرو کشور بود.
از نگاه فلسفی و حقوقی این تنها عدالت است که هم جنگ را مشروع می سازد و هم صلح را. در تاریخ بشریت تنها جنگی می تواند مشروعیت داشته باشد که برای مبارزه با ستم و برای تحقق عدالت انجام شده باشد و به همین جهت صلح هم اگر فاقد عنصر عدالت باشد، ضرورت و مقبولیت و مشروعیت خود را از دست می دهد.
در منطق شهید مزاری صلح عادلانه آن است که به تطبیق حق و عدالت و پذیرفتن حقوق همدیگر منجر شود و سیاست حذف و انحصار را کنار بگذارد و مشارکت عادلانه همه اقوام و گروه های سیاسی را در حاکمیت سیاسی کشور تأمین نماید و به همین جهت اکنون سؤال اساسی این است که آیا گروه طالبان امروز حاضر هستند که صلح عادلانه را بپذیرند؟ این سؤالی است که هنوز جواب روشن برای آن وجود ندارد. به این دلیل که طالبان اکنون بیش از 27 سال است که با همه در جنگ بوده است؛ با همه ولایات، با همه اقوام؛ با همه احزاب. این گروه در گذشته نشان داده که به دنبال قدرت انحصاری هستند و سیاست آنان سیاست انحصار و حذف بوده است. لشکرکشی های آنان از قندهار تا هرات و  فاریاب و تا بلخ و بامیان و دایکندی و غزنی و کابل در دهه 70 شاهد این مدعا است.
از طرف دیگر حکومت افغانستان تا کنون همه گام های حسن نیت را برای صلح برداشته و برای هر نوع فداکاری ها و تصامیم سخت آمادگی دارد. اما طالبان تا هنوز حسن نیت لازم را از خود نشان نداده است از ایجاد مشکل در طرزالعمل گرفته که سه ماه را در برگرفت تا تعلل در آغاز جدی مذاکره و تا افزایش یافتن خشونت ها و ادامه ارتباط آنان با گروه های تروریستی. امروز مردم افغانستان می دانند که هر روز مردم ملکی به شمول علما، مدافعان حقوق بشر، جامعه مدنی، خبرنگاران و مخصوصا خبرنگاران زن توسط عوامل طالبان به صورت هدفمند و بیرحمانه مورد حمله قرار می گیرند. هدف آنان بدون شک تحت فشار قرار دادن حکومت و ایجاد فاصله بین مردم و حکومت و سرکوب ارزش های مدنی است. اما برعکس تصورات آنان این اعمال تروریستی باعث می شود که مردم بیشتر به ماهیت جنگ طلبانه طالبان و شعارهای دروغین صلح طلبی آنان پی ببرند.
حضار گرامی!
ما امروز با دو موضوع بسیار حیاتی مواجه هستیم: موضوع حیاتی نخست، نظام سیاسی موجود است که دستاورد 20 سال اخیر مردم افغانستان است. منظور از نظام سه نوع نظم و ساختاری است که فعلا در کشور ما حاکم است:  اول نظم سیاسی مبتنی بر انتخابات و تفکیک قوا و دوم  نظم حقوقی مبتنی بر قانون اساسی و موجودیت قوای سه گانه و سوم نظم امنیتی مبتنی بر حفظ و تقویت نهادهای امنیتی و دفاعی کشور. این سه عنصر اگر تحت هر نام و عنوانی آسیب ببیند، یکنوع از هم گسیختگی را در پی خواهد داشت.
موضوع حیاتی دوم صلح است که باید به آن دست پیدا کنیم. نظام و صلح هر دو برای ما اهمیت حیاتی دارد. نه نظام قربانی صلح شود و نه صلح قربانی حفظ نظام. ما باید به هر دو دست پیدا کنیم.
موقف اساسی همه ما در حکومت و به خصوص رئیس جمهور غنی این است که در کشور ما بعد از 42 سال جنگ و خشونت، باید صلح حاکم شود و برای تحقق آن از هر نوع طرح معقول استقبال می کنیم. اما تأکید حکومت بر این است که اولا هیچ طرحی نباید در غیاب دولت افغانستان و بدون در نظر گرفتن منافع ملی ما و تنها بر اساس خواست خارجی ها مطرح شود و دوم این که هر نوع طرحی باید با حفظ نظام سیاسی و تداوم قانون اساسی کشور مطرح شود و نه به قیمت فروپاشی نظام و لغو قانون اساسی و بدین جهت ما طرح دولت موقت را یک نوع عقبگرد و به معنای فروپاشی نظام کنونی می دانیم. به نظر ما بهترین میکانیزم صلح پایدار، مشارکت عادلانه همه جوانب به شمول گروه طالبان در نظام جمهوری اسلامی و برگزاری انتخابات است. تعیین سرنوشت سیاسی مردم جز از طریق انتخابات عمومی از هیچ طریق دیگری مانند اهل حل و عقد و مشابه آن امکان پذیر نیست. بدون انتخابات کشور به بحران عمیق تر دیگری فرو خواهد رفت و هیچ کسی یک نظام تحمیلی یا نظامی را که مبتنی بر انتخابات و اراده عمومی مردم نباشد نخواهد پذیرفت.
از طرف دیگر با توجه به این که صلح یک پروسه دوجانبه است، بسیار ضروری است که در صفوف جانب جمهوریت باید انسجام اساسی ایجاد گردد. ما همه سیاسیون و شخصیت ها و احزاب را به انسجام بیشتر در محور جمهوریت دعوت می کنیم. گروه طالبان در حقیقت به طور رسمی یا غیر رسمی از همگی خواستار بیعت به نظام امارت هستند و هیچ نشانه ای وجود ندارد که طالبان این اندیشه خود را تغییر داده باشند. ما از طالبان به عنوان جانب دوم صلح می خواهیم که از این نوع رفتارهای منافی صلح دست بردارند. این یک واقعیت است که در یک پروسه دوجانبه اگر طالبان تصمیم جدی برای حل مسالمت آمیز و رسیدن به صلح نداشته باشد، هرچند ما پیوسته هم شعار صلح سر دهیم، صلح تحقق نمی یابد. صلح یک جانبه معنایی جز تسلیم شدن ندارد. همچنین صلح با تضرع و مظلوم نمایی نیز  به دست نمی آید و در چنین صلحی نه عزت وجود دارد و نه عدالت و نه پایداری.
موضوع مهم دیگر این است که افغانستان نباید دوباره به مرکز تروریزم بین المللی تبدیل شود و این مسئولیت مشترک ما و جامعه بین المللی است. نه در جهان دوباره حوادثی مانند حادثه 11 سپتمبر تکرار شود و نه افغانستان قربانی جنگ های نیابتی شود. با تأسف باید گفت که افغانستان در طول تاریخ، قربانی موقعیت ژئوپلتیک خود شده و همواره قدرت های جهانی و برخی از کشورهای منطقه با سیاست امنیت محور به کشور ما نگریسته اند و تنها منافع ملی خود را محور قرار داده اند و تا زمانی که همگی این سیاست را کنار نگذارند و با سیاست مبتنی بر منافع ملی مشترک و متقابل به افغانستان نگاه نکنند، نه افغانستان به ثبات دست پیدا می کند و نه کشورهای دور و نزدیک دیگر به اهداف خود می رسند. امروز که مسأله صلح مطرح است، طالبان و کشورهای منطقه و جامعه بین المللی باید تضمین کنند که استقلال افغانستان و مصونیت آن از حملات تروریستی و جنگ های نیابتی حفظ و تأمین می گردد.
در پایان باید بگویم که همه پیروان شهید وحدت ملی استاد مزاری و همه مردم شیعه و هزاره به طور عموم صلح را یک ضرورت برای کشور می دانند و منافع واقعی خود را هم در صلح می بینند و هیچگاه از تداوم خشونت و جنگ و برادرکشی حمایت نمی کنند و آن را به نفع خود نمی دانند اما به پیروی از شهید مزاری به این اصل هم معتقد و پایبند هستند که بدون عدالت و عزت و بدون مشارکت عادلانه تمام گروه های سیاسی و اجتماعی مردم افغانستان هیچ قرارداد صلحی پایدار نخواهد بود.
شهید مزاری که امروز به عنوان منادی وحدت ملی و عدالت اجتماعی مطرح شده، 26 سال پیش در راه صلح به شهادت رسید. او در آخرین روزهای حیاتش دست صلح و دوستی به سوی طالبان دراز کرد اما گروه طالبان در آن زمان، به جای این که به صلح طلبی شهید مزاری پاسخ مثبت دهند، او را مظلومانه و با دستان بسته به شهادت رساندند. ما به عنوان پیروان شهید مزاری امروز حاضر هستیم که علی رغم قساوت های گذشته طالبان، صلح با آنان را بپذیریم اما آنان هم باید بدانند که ما در عین این که از صلح با همه وجود استقبال می کنیم، ولی ذلت را و منطق انحصار و حذف را هرگز نخواهیم پذیرفت.
به امید ختم همیشگی جنگ و خشونت و برقراری صلح پایدار و باعزت.
تشکر از توجه شما
السلام علیکم و رحمت الله و برکاته.

دیدگاه شما