صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

شنبه ۱ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

امریکا و فرصت برای ارایه شفافیت ماموریتش در افغانستان

-

امریکا و فرصت برای ارایه شفافیت ماموریتش در افغانستان

بیش از یک سال از امضا توافق میان امریکا و طالبان در دوهه مبنی بر کاهش خشونت های طالبان و حضور نیروهای امریکایی می گذرد، اما گفتگوهای صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان پیشرفتی نداشته و وضعیت امنیتی نیز شکننده تر شده است. براساس این توافق نامه، حضور نیروهای امریکا و بین المللی در افغانستان به تدریج کاهش پیدا کرده و تاریخ نهایی خروج این نیروها اول ماه می سال 2021 تعین گردیده بود. در عوض، طالبان نیز متعهد شدند سطح خشونت ها را در کشور کاهش داده و به گفتگوهای صلح بین الا فغانی آماده شوند.
با این حال، طالبان به حملات خشونت بار شان بر دولت افغانستان ادامه داده و گفتگوها با دولت افغانستان نیز متوقف شده است. جنرال اسکات میلر فرمانده نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان ماه گذشته به رسانه ها گفت:" خشونت طالبان بیش از هر زمان دیگر افزایش یافته است، این موضوع زمینه پیشرفت را مساعد نکرده است، فرصت که می توانست برای صلح افغانستان امیدواری ایجاد نماید."
جامعه جهانی نگران است که بن بست در گفتگوها می تواند همه چیز را به سمت فروپاشی به پیش ببرد. بر عکس این قضیه کاهش نیروهای امریکایی از افغانستان که در زمان ترامپ آغاز گردید، چنین است که تمام 2500 سرباز امریکایی از افغانستان خارج شوند. ناتو، 10 هزار سرباز خویش را که مصروف آموزش نیروهای افغان هستند در این کشور حفظ می کند. سوال های که وجود دارد اینکه آیا دولت بایدن برای جدول زمان اول ماه می پایبند خواهد بود.
دولت بایدن، نیاز دارد در اسرع وقت استراتژی واضح را روی دست گیرد تا به این ترتیب بتواند رویکرد خود در قبال جنگ افغانستان را مدیریت کند. این اقدام در حالی که گفتگوها در لحظات حساس خود رسیده یک عمل نیک پنداشته می شود. با نزدیک شدن به ضرب الاجل تعین شده، برای خروج سربازان امریکایی از افغانستان، چهار نکته زیر پیشنهاد می گردد تا کاخ سفید آن را مد نظر گیرد.
اولاً ، این کشور باید از نزدیک با ناتو مشورت کند متحدین ناتو از سال 2003 به این طرف به طور مستقیم در قضایای افغانستان دخیل اند. آینده این کشور از جمله مهم ترین موضوع مورد بحث در جلسه هفته گذشته وزرای خارجه ناتو در بروکسل بود. مهم است که امریکا همه تصمیمات را با ناتو هماهنگ کند. همانطور که دبیرکل ناتو، ینس استولتنبرگ هفته گذشته گفت: "در کنار هم، حضور خود را در افغانستان تنظیم کنیم و وقت و زمان مناسب باشد ، ما با هم این کشور را ترک خواهیم کرد."
دوم؛ دولت بایدن نیاز دارد اقدام بهتری را روی دست گیرد و آن اینکه برای مردم امریکا توضیح دهد که  این کشور در حال حاضر در افغانستان چه می کند. بخش زیادی از انتقادات که در داخل امریکا در مورد حضور امریکا در افغانستان صورت می گیرد ناشی از عدم اطلاع در مورد ماموریت این کشور می باشد. وضعیت امروز افغانستان هیچ شباهتی با سال  2001 ندارد زمانی که نیروهای ایتلاف به رهبری امریکا به افغانستان حمله کرده و طالبان را ساقط ساختند و یا به سال 2009 زمانی که ریس جمهور اوباما اعلان کرد شمار نیرو ها را افزایش می دهد که در آن زمان  سقف این نیروها به 100 هزار نفر می رسید.
از بسیاری جهات، ماموریت امریکا در حال حاضر بیشتر شباهت به آموزش و مشوره دهی دارد که در کشورهای مختلف در سراسر جهان اجرا می کند. باید اعتراف کرد که این موضوع باید سال ها قبل برای مردم امریکا تشریح داده می شد، اما هنوز فرصت است و هر تلاش که بتواند سبب آگهی برای مردم امریکا در مورد ماموریت این کشور در افغانستان شود بهتر است همین اکنون صورت گیرد تا دیر نشده است.
سوم؛ کاخ سفید باید این موضوع را درک کند که مذاکره نکردن بهتر از مذاکره بد است و برای سناریوی مذاکره نکردن برنامه ریزی نماید. دولت جو بایدن، نباید از اینکه مذاکرات بین الافغانی به نتیجه ای نرسد هراس داشته باشد. امریکا دارای منافع امنیتی مشروع در افغانستان و منطقه است. در صورتی که صلح از راه مذاکزه تامین نشود، امریکا و متحدانش در سازمان ناتو و دولت افغانستان استراتژی جدیدی را روی دست گیرند.
برای این منظور، امریکا هر درخواست را برای عساکر بیشتر که از جانب دولت افغانستان صورت می گیرد مد نظر گیرد. در صورتیکه گفتگوی های صلح به بن بست کامل برسد، امریکا تمام در خواست کمک های اضافی و ممکن که از سوی دولت افغانستان صورت می گیرد را مهیا سازد.  سر انجام، این کشور باید تعهد درازمدت را به ارتش افغانستان متقبل شود. بدون در نظر گرفتن آنچه از گتفگوهای بین الافغانی بیرون خواهد شد، دولت بایدن آمادگی رابطه قوی دو جانبه با دولت افغانستان را بگیرد. در مشارکت با متحدین و همکاران، کمک های مالی را برای ارتش ملی افغانستان تا مدت مشخص در آینده ادامه دهد.
در صورتی که وضعیت امنیتی نیاز به افزایش نیروهای امریکایی در افغانستان را داشته باشد، در این صورت هزینه بیشتری را متوجه مالیات دهندگان امریکا خواهد کرد. به گونه مثال، در میان سال های 2011 و 2012 در اوج جنگ در افغانستان واشنگتن سالانه 120 میلیارد دالر را مصرف می کرد. برای سال 2021 این کشور تصمیم دارد تنها 4 میلیارد دالر برای کمک مالی به وزارت دفاع کمک کند رقمی را که این کشور در سال 2011 تنها برای 12 روز مصرف می کرد.
دولت بایدن، وضعیت پیچیده ای کنونی را در افغانستان از دولت های ترامپ و اوباما به ارث برده که راه حل های اسانی ندارد. در حال که دولت ترامپ با نگرانی های داخلی این کشور مصروف است، بویژه اینکه این کشور از بیماری همه گیر ویروس کرونا در حال بهبود یافتن است، بنابراین جنگ در افغانستان به توجه این کشور نیاز دارد بخصوص اینکه گفتگوها وارد مرحله حساس شده و ما به ضرب العجل اول ماه می نیز نزدیک می شویم. حال ارتش امریکا، متحدین امریکا در ناتو، دولت افغانستان و مردم افغانستان به دولت بایدن چشم دوخته اند و خواهان شفافیت از دولت بایدن هستند تا این کشور چگونه به طولانی ترین جنگ امریکا نقطه پایان خواهد گذاشت.

دیدگاه شما