صاحب امتیاز: محمد رضا هویدا

مدیر مسوول: محمد هدایت

سر دبیر: حفیظ الله زکی

چهارشنبه ۵ ثور ۱۴۰۳

دانلود صفحات امروز روزنامه: 1 2 3 4 5 6 7 8

از کشته شدن ملا منصور تا ملا نیازی؛ جنگ چگونه مدیریت می شود؟

-

از کشته شدن ملا منصور تا ملا نیازی؛ جنگ چگونه مدیریت می شود؟

از کشته شدن ملا منصور، زندانی شدن ملارسول در پاکستان تا کشته شدن ملانیازی در هرات، بازی یکدست استخبارات امریکا و پاکستان نمایان است.
ملااخترمحمد منصور رهبر پیشین طالبان پس از بازگشت از ایران توسط هواپیمایی بدون سرنشین امریکایی کشته شد و همزمان در فاصله زمانی اندک، آی اس آی ملامحمد رسول آخند رهبری انشعابی گروه طالبان را در پاکستان بازداشت کرد. هردو نفر پس از آن کشته و بازداشت شدند که خبر رابطه آنها با ایران یقینی شد.  با این حال، در چند روز قبل، همزمان با تلاش های صلح و خروج نیروهای خارجی  از کشور، ملاعبدالمنان نیازی طی عملیات سنگین گروه طالبان در ولسوالی شیندند هرات به قتل رسید. در تمام این پیکارها، یک امر واضح می شود که جنگ افغانستان بیشتر جنگ استخباراتی میان سازمان های جاسوسی منطقه است. بازیها بسی پیچیده است و گاهاً این بازی ها غیر از آن چیزهای است که حکومت ها در موضوع افغانستان رفتار می کنند و یا تلاش برای تحقق آن دارند.
پیشینه موضوع
پس از مرگ ملا عمر، مناقشه میان رهبران طالبان بر سر رهبری تحریک طالبان بالا گرفت. ملا اختر محمد منصور و ملا محمد رسول دو گزینه جانشین بودند که طالبان بر سر رهبری آنها از همدیگر به دو دسته منشعب شدند. پاکستان اما شاخه ملا منصور را به رسمیت شناخت و ملا رسول دستکم با 12تن از فرماندهان مشهور این گروه از پاکستان به ولایت فراه فرار نمود. تحرکات نظامی سیاسی خویش را با رویکر مخالفت با پاکستان اعلام نمود. ملا رسول در یک تجمع هوادارانش، ملا منصور و پیروانش را به مزدوری پاکستان متهم کرد: "این پاکستان است که همۀ ما را فریب داده است. یکی را به یک نام و دیگری را به دیگر نام فریب داده است بیایید تا به غلامی پاکستان خاتمه دهیم و به افغانستان خود اتحاد و اتفاق را به وجود آوریم.  در همین نشست،  یکی از قوماندانان طالبان، امارت ملا منصور را خلاف اصول اسلام خواند و به هوادرانش توصیه کرد تا از بیعت با وی دوری کنند. وی گفت: به اساس فتوای که از سوی آنان صادر شده و ۱۵۰ تن از علما نیز در آن امضا کرده اند، بیعت با ملا اختر محمد منصور متروک و امارت اش خلاف اصول اسلامی است باید از آن ابا ورزید، چون نقصان دنیا و آخرت است.  ملا رسول نیز تا توانست از پاکستان بدگویی کرد: "این پاکستان است که همۀ ما را فریب داده است. یکی را به یک نام و دیگری را به دیگر نام فریب داده است بیاید تا به غلامی پاکستان خاتمه دهیم و به افغانستان خود اتحاد و اتفاق را به وجود آوریم." پس از این رویداد، جنگ های خونین میان این دوگروه انشعابی رخ داد.
در 13ماه مارج سال 2016  که میان دو شاخه ملا منصور و ملارسول در شندند هرات جنگ آغاز شد، نزدیک به 300 تن از دو طرف کشده شدند. ملا منان نیازی از فرماندهان ملارسول به بی بی سی گفت، که این جنگ توسط آی اس آی پاکستان رهبری می شود شماری نظامیان پاکستان در جنگ کشته شده است. اما حمایت ای آس آی از گروه ملامنصور پایدار نمایند. سازمان استخباراتی پاکستان رابطه های پنهانی رهبری طالبان را با ایران کشف کرد.
از سویهم، رسانهها خبر از رابطه ملارسول رهبری انشعابی گروه طالبان با دولت ایران گزارش کردند. با این حال وضعیت پیچیده تر آن است که سازمان استخباراتی پاکستان و امریکا از سازمان های جاسوسی منطقه از جمله ایران برای مدیریت دوسویه جنگ میان دو گروه انشعابی طالبان انتظار داشت.  سر انجام در ماه می ۲۰۱۶ وزارت دفاع آمریکا از کشته شدن ملا اختر محمد منصور در جریان یک حمله هواپیمای بدون سرنشین این کشور حین باز گشت از ایران خبرداد. رسانهها گفتند که ملا منصور دوسفر قبل از این سفر در ایران داشته است. بدین گونه سازمان استخباراتی پاکستان وفادارترین فرد به خودش را با یک اشتباه نبخشید، نه تنها که او را با همکاری هواپیمای نظامی امریکا از بین برد که تمام دارایی های شخصی وی را نیز در پاکستان ضبط کرد. در 27/ جنوری/2019 آژانس تحقیقات فدرال پاکستان (AIA ) در گزارشی گفت که دارایی های شناسایی شده رهبر ملااختر محمد منصور رهبر پیشین طالبان در این کشور ضبط شده است.
در فاصله اندک زمانی ملا رسول نیز طی عملیات استخباراتی توسط آی اس ای پاکستان باز داشت شد و هنوز در حبس این گروه به سر می برد.  ملانیازی نیز پس از آن به دست گروه طالبان کشته می شود که اخیراً رابطه وی با کشورهای منطقه از جمله ایران و روسیه برملا گردید.
نیتجه:
سازمان استخباراتی امریکا و پاکستان درهماهنگی همدیگر، در تلاش اند تا گروه طالبان را یک دست تحت مدیریت خود داشته باشند. چندصدایی در این گروه را خاموش می کند. این سازمان ها همزمان با خروج نیروهای خارجی و تلاش برای مذاکرات صلح، می کوشند یک صدایی را در صوف طالبان به وجود آورند، تا نگران آینده جنگ و صلح افغانستان نباشند. با این تحرکات نشان داده می شود که جنگ افغانستان بعید است به صلح برسد. وضعیت چنین به اثبات می رساند که در صورت صلح، طالبان به صورت مدیریت شده به دو دسته وابستگان صلح و نیروهای جنگی تقسیم خواهند شد. گمان برده نمی شود که جنگ در کشور خاموش شود. جبهه جنگ توسط نیروهای به ظاهر مخالف روند صلح همچنان گرم نگهداشته خواهد شد. بدین گونه تلاش حکومت ها بدون نتیجه می ماند و این سازمان های استخباراتی اند که تصمیم می گیرند چه زمانی در افغانستان صلح آورند و چه زمانی جنگ را دوباره از سر بگیرند.

 

دیدگاه شما